Protools bloggen

Yxan det viktigaste redskapet i skogen

YXAN-Det viktigaste redskapet i skogen. Yxan är oftast praktiskt att få med i ryggsäcken. men är samtidgt tillräckligt kraftfull för att hugga stora grenar eler dela mindre ved till lägerelden. Yxan är en av det viktigaste av alla huvudsakliga skogsverktyg. Det är även väldigt riskabelt verktyg om man inte riktigt har kunskaperna.

Det säkraste sättet att arbeta med yxan är att jobba knästående.

  • Klyver man ved, späntar stickor eller spetsar slanor mot en liggande stock stående på kn är risken att yxan kommer åt att skada ett ben eller ett knä väldigt liten.
  • Som regel när man späntar trä är att aldrig hålla den fria handen nedanför yxhuvudet eller yxans slagriktning.

Yxan är en av det viktigaste av alla huvudsakliga skogsverktyg. Det är även väldigt riskabelt verktyg om man inte riktigt har kunskaperna.

  • Det säkraste sättet att arbeta med yxan är att jobba knästående.
  • Klyver man ved, späntar stickor eller spetsar slanor mot en liggande stock stående på kn är risken att yxan kommer åt att skada ett ben eller ett knä väldigt liten.
  • Som regel när man späntar trä är att aldrig hålla den fria handen nedanför yxhuvudet eller yxans slagriktning.En yxa har många bra funktioner men viktigast av allt behöver den rätt vikt balanserad med rätt läng på handtaget.
  • Det kommer alltid vara en kompromiss mellan en liten, portabel yxa och en stor yxa som är mer lämpad för trädfällning.
  • Den lilla yxan är bra, men det saknar vikt och längd för att kunna hugga klyva större träd.
  • Fråga dig själv, när ska du använda din yxa och när? Vissa föredrar en mindre yxa eftersom den är mer praktiskt att ta med om man är mkt på turer. Vid turer om du ska bygga basläger kanske en större yxa är mer att föredra.


DeWalts yxor är byggda för att klara hårda utomhusförhållanden. Med ett ihåligt, lätt handtag är blir svingarna snabba och balanserade för djupa, smidiga hugg. 



Hultafors yxor som är handsmidd och tillverkad av svenskt yxstål enligt tradition sedan 1697.

Kommentarer

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Inga kommentarer
Logga in
Moms

Välj att visa priser med inklusive eller exklusive moms

Inklusive moms
Exklusive moms