Grilltips

Fördelar & nackdelar med gasolgrill & kolgrill.



Det är inte busenkelt att bestämma mellan kolgrill och gasolgrill. Det skiljer sig främst i pris, grilltid, och underhåll. Det finns många olika typer av grillar och därför bör du överväga innan du köper en grill vad som passar dig och din grillning bäst.

Smak - Många har pratar om att kol ger en mer rökig smak på köttet när du grillar. Det stämmer inte då flera blindtester och undersökningar har gjorts bla av (Dagens Nyheter), det har kommit fram till att försökspersonerna har svårt att urskilja sig mellan kolgrillat och gasolgrillat kött. Det beror på att den genuina grillsmaken inte kommer från kol i sig, utan det är från fett som rinner ner och förångas när du grillar.

Kolgrill - Grilla på det klassiska sättet, och få den speciella känslan genom att få tända kolen eller briketterna. Det krävs mer tålamod när du ska grilla med kol, då du sällan får en önskad glöd på första försöket. Det dröjer oftast ungefär 30 minuter innan kolgrillen fått till rätt värme och glöd.

Pris – Kolgrillar är generellt billigare än gasolgrillar, du bör tänka efter om du ska grilla dagligen eller mer sällan? Ska du bara grilla under sommaren på landet? Det du också får tänka på är att gasol är betydligt billigare än kol och blir alltså billigare i längden om du ska grilla ofta.  Om du har en tajt budget och inte planerar att grilla alltför ofta kanske kolgrill är ett bättre alternativ.
Det finns många prisvärda kolgrillar exempel:
-Loke kolgrill
-klotgrill Oden. (se bild nedanför)
- För större grillyta kan vi rekommendera Valhall Kolgrill (tillfälligt slut) 

                                     

Exklusiv grill
För dig med högre budget har vi designvinnaren Cone Kolgrill. Detta är världens första kolgrill där du omedelbart och effektivt kan styra värmen. Grillning med kol har aldrig varit lättare. Läs mer om grillen här 

       

Rengöring - Oavsett om du har en gasolgrill eller kolgrill behöver grillen rengöras regelbundet. När du rengör en kolgrill bör du främst tänka på att rengöra gallret, locket och botten. Rengör gallret när grillen är varm, som till exempel direkt efter att grillen används. Det varma gallret borstas med en grillborste använd skrapa för att avlägsna grova rester. Lös upp fett med fettläsningsmedel, en svamp och med varmt vatten.

    Fördelar kolgrill
  - Kol går att få tag överallt och du slipper hantera gasoltuber.                       
  - Bra priser.
  - Lätt att flytta på tomten.
  - Ger en traditionell grillupplevelse. 
  - Enkel att underhålla.


    Nackdelar kolgrill 
   - Tar längre tid att börja grilla.   
   - Maten bränns lättare.
   - Osar mycket.
   - Svårare att justera temperaturen.
   - Dyrare driftkostnad då kol kostar mer än gasol.                                                           

Gasolgrill

- Passar dig som inte riktigt har tålamodet för att vänta in den rätta glöden, ungarna skriker av hunger och du kan snabbt tända på din gasolgrill för det är oerhört smidigt med den korta upplärningstiden. Med en gasolgrill får du snabbt rätt temperatur och du kan enkelt reglera värmen.

- Gasolgrillar är dyrare än kolgrillar, däremot är själva driften billigare då en gastub vanligtvis räcker en hel sommar. Så det kan vara värt att betala några tusen extra för en gasolgrill om du planerar att använda grillen ofta. Vi har många prisvärda gasolgrillar som inte behöver kosta mer än några tusenlappar. Vi har exempelvis Bluegaz Z6 som har en snygg stilren design stor grillyta och fler brännare. 

- Vi kan även rekomendera storsäljaren Bluegaz Z1 som vunnit bäst i test fyra år i rad. Att Z1 är populär och får kontinuerligt höga betyg av kunder är tack vare en perfekt kombination av högkvalitativa material, stilrena design och prisvärdhet. 

- Gasolgrill behöver mer underhåll jämfört med kolgrillar, eftersom gasolgrillar oftast är lite större och har fler komponenter än kolgrillar. Det är viktigt att du rengör grillen där fett och matrester ofta droppar ner på flamtämjarna.

     Fördelar gasolgrill
   - Osar mindre.

   - Ofta har dem smarta extrafunktioner såsom belysning och instrumentpanel som underlättar din grillning.
   - Gasolgrill håller generellt längre än kolgrill.
   - Enkel att använda, perfekt för dig som är nybörjare.
   - Längre driftkostnad då gasol är billigare än kol.
   - Snygg och stilren.
   - Behöver sällan fylla på gas.                                                            
 
   Nackdelar gasolgrill
   
- Kräver mer underhåll.
   -  Väger mycket.
   -  Dyrare att köpa, (billigare på lång sikt).
   -  Gasolen kräver försiktighet och måste placeras säkert.   

Skinande ren grill 
Vid rengöring av grillen kan vi rekommendera rengöringspray för rostfritt stål, ytorna på din grill blir skinande rena. Läs mer här

                 

Vi på protools hoppas att detta hjälpt dig i valet mellan kolgrill och gasolgrill.


-Varför har Z-1 vunnit bäst i test flera år i rad? 
- Gör dig redo för grillsäsong 
- Rengör din Muurikka så det blir som ny 
- Hur startade Muurikka? 




Kommentarer

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Inga kommentarer
Logga in
Moms

Välj att visa priser med inklusive eller exklusive moms

Inklusive moms
Exklusive moms