Grilltips

Gör dig redo för grillsäsong!

TIPS FÖR EN LYCKAD GRILLSÄSONG 

Solen har börjat titta fram och grillsäsongen börjar närma sig, det är många som redan har börjat grilla för säsongen. Detta inlägg handlar om grundtips inför grillsäsongen. Fräscha upp minnet eller lär dig något nytt. 🔥

                                                                                               
1. Ska du grilla kött så ta ut det minst 20 minuter innan. Rums tempererat kött får fina grillränder.
2. Ska du grilla med kolgrill tänd grillen en halvtimme innan du vill grilla. Har du fått grå kol är det ett klartecken. Även Gasolgrill ska bli ordentligt varm innan köttet ska på.
3. Ge smak på din grillning genom att krydda på olika sätt. 


Marinad: Det du vill uppnå med din marinad är att ge köttet färg, smak och viss saftighet. Smaksättningen är upp till dig själv, den viktigaste ingrediensen i en marinad är salt, det binder vätskan och gör köttet saftigt. Tänk på att om köttet ligget länge i en salt marinad kan det bli mjukt och svampigt, tillsätt hellre salt innan tillagning då. För att få en fin syra till din marinad kan du tillsätta lite citron, vinäger eller vin.

Sötma: riktigt gott i en marinad är att få fram sötma från socker, sirap eller honung det blir gott och förstärker smaker. Använd inte för mycket socker då det lätt blir bränt. Är du ute efter en söt och kladdig köttbit får du bäst resultat genom att pensla köttet med glaze under grillningen.

Olja: Bidrar med en fin stekyta och förstärker smaken.                                                                                                                           
Lägg det du ska marinera tillsammans med marinaden och låt stå i kylen minst en timme innan grillning.                       

Rubb: En rubb är torr marinad som är gjord på torkade kryddor och örter. Här sätter sig smakerna sig direkt. Gnid in det du ska grilla med en rub precis innan du ska grilla.

Glaze: Glaze penslas på kött och grönsaker medans det ligger på grillen, det sätter härlig smak och yta på vilket kött som helst. Ett tips är att pensla på glazen mot slutet av grillningen eftersom din glaze alltid innehåller någon sorts socker, och det bränns väldigt lätt om det får grilla för länge. Får du inte nog glaza på ett extra lager precis när du tar bort maten från grillen.

4. Lägg inte kol i hela grillen. Lämna en liten yta där färdiggrillad mat kan vila. Alternativt tänd bara halva grillen om du vill ha indirekt värme för större köttbitar.

5. För att få en fin grillyta vänd då och då så att du inte bränner det. Pensla på Glaze mot slutet för fin yta.                                      
6. För den saftiga smaken låt köttet vila några minuter innan du skär upp det, då stannar köttsaften inuti. Lägg det inte i folie för då fortsätter tillagningen.
Tillbehör som gör din grillning enklare och roligare
Scandy garden rengöringsspray för rostfritt
REA
179 kr 189 kr
Köp!

Kommentarer

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Inga kommentarer
Logga in
Moms

Välj att visa priser med inklusive eller exklusive moms

Inklusive moms
Exklusive moms