Historia

Historien om Hultafors

Berättelsen om Hultafors startade år 1883 när en ung ingenjör vid namn Karl-Hilmer Johansson Kollén uppfann en mätanordning som skulle underlätta övergången till det metriska systemet i Sverige.

Vi har alltid haft ett behov av att mäta avstånd. 1790 beordrade Talleyrands nationalförsamling Kungliga Vetenskapsakademin att ta fram ett system med måttenheter ”För alla tider, för alla människor”. Resultatet blev det metriska systemet närmare 100 år senare infördes det metriska systemet officiellt i Sverige, det innebar att de gamla avståndsmätningarna gradvis skulle komma att fasas ut.

Vid denna tidpunkt bodde en arkitekt vid namn Karl- Hilmer Johansson Kollén i huvudstaden Stockholm. Han fick i uppdrag att utforma detaljer för en teater, men av religiösa skäl sade han upp sig. Karl-Hilmer var en nyfiken och envis person så när nyheten om det nya metriska systemet kom förstod han snabbt det pedagogiska värdet av att kunna se båda mätsystemen samtidigt.


Han utvecklade en jämförande linjal. Det var en linjal som visade både det gamla tum-måttet och det nya måttet centimeter. Det stora problemet var att linjalen var besvärlig att hantera som ett enda långt stycke. Det var då den kom till Karl-Hilmers nästa uppfinning – en linjal som man kan vika ihop. Den vikbara tumstocken var född.


En engelsk dam var den första som finansierade tillverkningen av den första vikbara tumstocken. Damen investerade 5 000 kronor och tumstocksfabriken Svenska mått grundades på Folkungagatan i Stockholm 1883, det blev succe och fabriken i Stockholm blev för liten. Karl-Hilmer beslutade sig då att flytta fabriken till Göteborg, hans hemstad.


Det blev några vändor med flytt innan det var dags att hitta den rätta platsen. Den första Göteborgsbaserade fabriken låg på Sillgatan 12 efter att en andra fabrik på Loppetorpet som ligger vid Heden. Joel Kollén, Karl-Hilmers son, hade ett sommarhus i Hultafors en liten by mellan Göteborg och Borås. Byn hade precis fått en tågstation och en riktig väg och detta, tillsammans med möjlighet att använda vattenkraft, blev de en avgörande faktorerna för den slutliga flytten 1907.

1905 tog Joel Kollén över verksamheten från sin far, och två år senare, 1907, var det dags att flytta fabriken från Göteborg till Hultafors. Joel och hans bror genomförde flytten på självaste nyårsafton. Det var ingen enkel flytt utan med hjälp av häst och vagn flyttade dem maskiner och material mot Karl-Hilmers vilja. Karl-Hilmer själv förbjöds att besöka fabriken i Hultafors eftersom hans uppfinningsrikedom störde personalen i deras arbete.


Byn blev självaste varumärkets namn och i mer än 100 år har Hultafors huvudkontor och huvudverksamhet varit koncentrerad till byn som gav företagets dess namn, den lilla byn mellan Göteborg och Borås i västra Sverige som endast har 324 invånare (2020) 





På bilden ser vi Hultafors järnvägsstation, som blev byggnadsminne 1991, där Hultafors Bygdegårdsförening har sin verksamhet. Byggnadsminne är kulturhistoriskt värdefulla miljööer och anläggningar i Sverige. 

I Hultafors tillverkas det fortfarande tumstockar, med hjälp av en helt unik och världsledande tillverkningsteknik.
Och varumärket erbjuder handverktyg för professionella hantverkare världen över. Hos Protools hittar du knivar,bräckjärn, handsågar, yxor mm. Från Hultafors. 

KHJK

8,5 cm in på linjalen finns det en röd triangelsymbol med bokstäverna KHJK. Detta är inget hokus-pokus, utan helt enkelt Hultafors egen företagssymbol och är en förkortning för Karl-Hilmer Johansson Kollén.


Visste du att 
  • Hultafors tillverkar cirka 13 700 000 meter tumstockar varje år, vilket motsvarar avståndet mellan fabriken i Hultafors och fabriken i Australien.
  • Det krävs mellan 40 och 60 slag för att tillverka en yxa för hand i smedjan vid Hults Bruk.
  • Hultafors 109 modeller av spett och brytspakar är tillverkade av samma högkvalitetsstål som används för tänderna på en grävskopa.
  • MST 180 har en tolerans på 1 mm per meter och är med det 10 gånger känsligare än andra vattenpass på marknaden.

Populära produkter från Hultafors

Hultafors Snickarpenna SNP 18 Röd
15 kr
Köp!
Lagervara
Hultafors Säkerhetskniv SK
58 kr
Köp!
Lagervara
Hultafors Meterstock
94 kr
Köp!
Lagervara
Hultafors Hantverkarkniv HVK
56 kr
Köp!
Normalt 3-5 dagar
Hultafors Bräckjärn 108 Mini
91 kr
Köp!
Lagervara
Hultafors Meterstock Contaktmeter
86 kr
Köp!
Lagervara
Hultafors Meterstock 2,4 meter
104 kr
Köp!
Lagervara
Hultafors Hantverkarkniv HVK Papphylsa
49 kr
Köp!
Normalt 3-5 dagar
Hultafors Stiftpenna HDM
126 kr
Köp!
Lagervara
Hultafors Bräckjärn 108/15
185 kr
Köp!
Lagervara
Hultafors Snörslå CLP 30
286 kr
Köp!
Lagervara
Hultafors MST 180
Hultafors
3306 kr
Köp!
Normalt 3-5 dagar
Källor som används i detta inlägg är Hultafors officiella hemsida

Kommentarer

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Inga kommentarer
Logga in
Moms

Välj att visa priser med inklusive eller exklusive moms

Inklusive moms
Exklusive moms